Σακχαρώδης Διαβήτης

 

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η μεταβολική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία).
Διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες, το ΣΔ τύπου Ι (παλαιότερα αποκαλούμενο νεανικό διαβήτη) και το ΣΔ τύπου ΙΙ. Στον τύπο Ι βασική διαταραχή είναι η έλλειψη ινσουλίνης, ενώ στο τύπο ΙΙ βασική διαταραχή είναι η ινσουλινοαντοχή λόγω παχυσαρκίας, δηλαδή η μειωμένη ευαισθησία των ιστών στη δράση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης παραγωγής ινσουλίνης για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Η βασική λειτουργία της ινσουλίνης (ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας) είναι η είσοδος της γλυκόζης στο κύτταρο. Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο του κυττάρου. Όταν η ινσουλίνη ανεπαρκεί ή υπάρχει αντίσταση στη δράση της, το κύτταρο βρίσκεται σε πείνα ενώ στο περιβάλλον του υπάρχει περίσσεια τροφής (υπεργλυκαιμία).
Συμπερασματικά, τα δυο κύρια χαρακτηριστικά του διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία και η συνυπάρχουσα κυτταρική πείνα.
Παγκόσμια νοσούν 700 εκατομμύρια άνθρωποι (στοιχεία 2019). Στην Ελλάδα νοσούν 720 χιλιάδες συμπατριώτες μας (στοιχεία 2017).
Οι επιπλοκές του διαβήτη είναι βλάβες στα μικρά και μεγάλα αγγεία των διαφόρων οργάνων: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, αποφρακτική αρτηριοπάθεια (βλάβες μακροαγγειοπάθειας), στητική δυσλειτουργία, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, άνοια, κατάθλιψη, ανευρύσματα (βλάβες μικροαγγειοπάθειας).

σακχαρώδης διαβήτης

Πώς γίνεται η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη; Τι σημαίνουν οι διάφορες τιμές σακχάρου;

Σάκχαρο νηστείας: >= 126 = ΣΔ
Σάκχαρο τυχαίας μέτρηση >=200=ΣΔ
Σάκχαρο νηστείας 100-125 = προδιαβήτης
Όταν το πρωινό σάκχαρο νηστείας είναι 100-125 βρισκόμαστε σε προδιαβητική κατάσταση. Σε αυτήν τη περίπτωση χορηγούμε διάλυμα 75gr γλυκόζης από το στόμα και μετρούμε το σάκχαρο μετά από 2 ώρες με τις παρακάτω πιθανότητες (δοκιμασία ανοχής ή καμπύλη γλυκόζης):
Σάκχαρο 2ώρου : < 140 φυσιολογικό Σάκχαρο 2ώρου : 140-199 : διαταραχή ανοχής γλυκόζης (προδιαβήτης) Σάκχαρο 2ώρου : > 200 ΣΔ

Πώς θεραπεύουμε τον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Η ινσουλίνη είναι η θεραπεία στον τύπο Ι. Για τον ΣΔ ΙΙ υπάρχουν νέα καινοτόμα φάρμακα και παλαιά καταξιωμένα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής (άσκηση, απώλεια βάρους – διατροφή) είναι θεμελιακή τόσο για τον ΣΔ όσο και για τις προδιαβητικές καταστάσεις.

Επικοινωνήστε με τον Παθολόγο Σταυρόπουλο Κωνσταντίνο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την αντιμετώπισή του. Μπορείτε να καλέσετε στο 2106008811 ή να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ