Τι είναι η Υπέρταση και ποιες οι διάφορες τιμές της;

Υπέρταση έχουμε όταν η συστολική πίεση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 mmHg ή όταν η διαστολική πίεση είναι μεγαλύτερη ή ίση από 90 mmHg. Με βάση τον παραπάνω ορισμό διαμορφώνονται οι εξής κατηγορίες:

Α. Φυσιολογική Υπέρταση
Συστολική (μεγάλη): < 120 mmHg
Διαστολική (μικρή): <80 mmHg

B. Προϋπέρταση
Συστολική: 120 – 139 mmHg
Διαστολική : 80 – 89 mmHg

Γ. Υπέρταση 1ου σταδίου
Συστολική: 140 – 159 mmHg
Διαστολική: 90 – 99 mmHg

Δ. Υπέρταση 2ου σταδίου
Συστολική: > ή ίσο 160
Διαστολική: > ή ίσο 100

υπέρταση

Ποια είναι τα αίτια της υπέρτασης;

Το 90-95% των περιπτώσεων δεν έχει σαφείς οργανικές αιτίες και η υπέρταση ονομάζεται ιδιοπαθής υπέρταση. Το υπόλοιπο 2-10% έχει σχέση με νεφρικές αγγειακές ή ενδοκρινικές διαταραχές και ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση.

Διάγνωση και αντιμετώπιση της Υπέρτασης

Η διάγνωση της υπέρτασης είναι σημαντική σε βάθος χρόνου αφού καταστρέφει αγγεία ζωτικών οργάνων όπως τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους νεφρούς. Επίσης, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Εκτός από σωστή φαρμακευτική αγωγή, μεγάλη σημασία έχουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να ξεκινήσουν από την προϋπέρταση.

• Απώλεια βάρους: απώλεια 10kgr προσφέρει μείωση στη συστολική 5-20 mmHg
• Αλκοόλ: Κατανάλωση έως 30mL αλκοόλης / ημέρα για τους άνδρες και 15 mL για τις γυναίκες θεωρείται επιτρεπτή. Η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να συνεισφέρει μείωση συστολικής πίεσης 2-8 mmHg
• Κάλιο: Επαρκής πρόσληψη καλίου
• Ασβέστιο και μαγνήσιο: Επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου για τη γενική υγεία
• Άσκηση: αεροβική άσκηση 30 λεπτών/ημέρα παρά ημέρα συνεισφέρει πτώση 4-9mmHg
• Διακοπή καπνίσματος

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Παθολόγο Σταυρόπουλο Κωνσταντίνο για κάθε σας ερώτημα και να κλείσετε το ραντεβού σας για την παρακολούθησή σας. Μπορείτε να καλέσετε στο 2106008811 (ιατρείο Αγία Παρασκευή) ή να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ.