Η νόσος Πάρκινσον είναι μία νευροεκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος, η οποία προσβάλει κυρίως την κίνηση του ασθενή. Είναι η 2η πιο συχνή νευροεκφυλιστική ασθένεια μετά το Alzheimer.
Παρουσιάζεται συχνότερα σε άντρες και μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως πάνω από 1.000.000 άνθρωποι νοσούν, μόνο στην Ευρώπη.
Το πρόβλημα συνήθως ξεκινάει με την δυσκαμψία στον έναν ώμο (frozen shoulder), η οποία συνοδεύεται είτε με πόνο είτε με δυσκολία στην κίνησή του, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να απευθύνονται πρώτα σε ορθοπεδικό.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται τρόμος (τρέμουλο) στο χέρι κι έπειτα εμφανίζονται κι άλλα συμπτώματα όπως είναι η δυσκαμψία, η βραδυκινησία, τα συρτά βήματα, η μειωμένη ισορροπία, η δυσκολία στην ομιλία και η άνοια.
Άλλα συμπτώματα είναι οι διαταραχές όσφρησης, ο ανήσυχος ύπνος, τα μικρά γράμματα στη γραφή και η δυσκαταποσία (δυσκολία στη διέλευση των τροφών από το στόμα στο στομάχι).
Τα συμπτώματα συνήθως ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή και παρουσιάζονται προοδευτικά.
Τα αίτια της νόσου δεν έχουν ξεκαθαριστεί εντελώς. Παρόλα αυτά, έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν πως ευθύνονται κληρονομικοί παράγοντες, μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια, έκθεση σε φυτοφάρμακα, λοίμωξη από ιούς και η απώλεια νευρικών κυττάρων, η οποία προκαλεί μειωμένη κινητικότητα, καθώς η ντοπαμίνη λιγοστεύει.
Ο θεράπων ιατρός που θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς και θα εξετάσει προσεκτικά την κλινική του εικόνα, μπορεί να διαγνώσει αν πρόκειται για τη νόσο Πάρκινσον.
Αν δεν είναι σίγουρος για τα συμπτώματα, τότε μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή μία ειδική εξέταση, ένα σπινθηρογράφημα εγκεφάλου, καθώς και μία σειρά από άλλες εξετάσεις.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλείσει πιθανά νοσήματα που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία.
Για να αντιμετωπίσει ένας ασθενής τη νόσο Πάρκινσον θα πρέπει να ακολουθήσει μία συνδυαστική θεραπεία, η οποία θα περιλαμβάνει:
Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως με τους παραπάνω τρόπους δεν θεραπεύεται η ασθένεια, αλλά τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτή.
Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνονται από τον θεράποντα ιατρό του κάθε ασθενή και κάποιες επεμβατικές θεραπείες, όπως είναι η νευροχειρουργική επέμβαση της εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης (deep brain stimulation).
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Παθολόγο στην Αγία Παρασκευή Σταυρόπουλο Κωνσταντίνο για να σας λύσει όλες τις σχετικές απορίες που έχετε. Θα τον βρείτε στο 210600881 (ιατρείο) ή στο 210 6502989 (γραφείο εντός της Γενικής Κλινικής Metropolitan General).