Η αρτηριακή πίεση ως μέγεθος είναι εκ φύσεως ευμετάβλητη και παρουσιάζει επιπλέον τεχνικές δυσκολίες κατά τη μέτρηση,που επηρεάζουν τα αποτελέσματα και συχνά μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα για το αν έχουμε υπέρταση ή αν χρειάζεται αναθεώρηση της υφιστάμενης αγωγής που λαμβάνουμε για διαγνωσμένη υπέρταση.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται αρκετές μετρήσεις για ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Ακολούθως παραθέτω τις 8 προϋποθέσεις για λήψη σωστής μέτρησης:

  1. Ο εξεταζόμενος δεν έχει καμία συζήτηση ούτε με το γιατρό για τουλάχιστον 3 min.

  2. Ο βραχίονας υποστηρίζεται στο επίπεδο της καρδιάς κατά τη μέτρηση.

  3. Η περιχειρίδα τοποθετείται σε γυμνό βραχίονα (δε διπλώνουμε το μανίκι).

  4. Η περιχειρίδα έχει το σωστό μέγεθος για τη διάπλαση του εξεταζόμενου.

  5. Ο εξεταζόμενος δε σταυρώνει τα πόδια του.

  6. Τα πόδια υποστηρίζονται (δεν κρέμονται)

  7. Ο εξεταζόμενος εχει αδειάσει την ουροδόχο κύστη του

  8. Η πλατη υποστηρίζεται

Συνήθως χρειάζονται 2 μετρήσεις με διαφορά 30sec.  Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος όρος των δύο μετρήσεων. Πολύ σημαντικό είναι ο εξεταζόμενος να μην έχει καπνίσει ή ατμίσει ή ασκηθεί και να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ ή καφέ για τουλάχιστον 30min.Οι αυτόματες συσκευές μέτρησης είναι περισσότερο αξιόπιστες από το κλασικό σφυγμομανόμετρο παρά την αντίθετη αντίληψη που επικρατεί (προσοχή όχι αυτές του καρπού).

Τέλος ,θα πρέπει να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή με την εμμονή των καθημερινών μετρήσεων χωρίς οδηγίες του ιατρού διότι αυτό έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στη ποιότητα ζωής του ασθενούς.